Hallagerbakken Skole har fått varmen tilbake i klasserommene, etter at Kompa har utført vannbehandlingskontroll ved skolens varmeanlegg.


Det er ofte ikke så vanskelig å fikse slike problemer, når man vet hvordan. Det er her Kompa kommer inn. Vi ser raskt hva som er problemet, samt hva som må gjøres for både å fikse det og sikre optimal drift videre, sier Van Ha Doan, seniorrådgiver i Kompa.

Møte på rektors kontor

I dag møtes rektor John Myrlund, driftsleder Ronny Hansen, avdelingsleder Sumera Faheem og Van Ha Doan fra Kompa på rektors kontor for en kopp kaffe og en statusoppdatering.

John Myrlund, Sumera Faheem og Van Ha Doan

Vannbåren varme trenger rent vann


Oslobygg KF har satt fokus på å optimalisere driften av byggene sine. Vi gjennomgår nå 180 bygg for dem med fokus på deres VVS-systemer, sier Van Ha Doan.

Noen av disse byggene finner vi på Hallagerbakken skole på Holmlia i Oslo.

De fleste skoler og offentlige bygg i Norge, benytter vannbåren varme som varmekilde. Både varmen i radiatorene og lufta via ventilasjonsanlegget påvirkes av varmeanleggets effektivitet. Selv om det kan høres ut som en selvfølge at vannbårne varmeanlegg må ha rent vann for å fungere optimalt, er det få som sørger for å opprettholde vannkvaliteten i anlegget som en del av den daglige driften.

Til dels kan det skyldes at dette tross alt er kompliserte oppgaver som driftere og vaktmestere ofte må innhente ekstern bistand til.

Driftsleder med varierende erfaringer

Driftsleder Ronny Hansen har jobbet på Hallagerbakken skole i ni år og har derfor opplevd det meste av utfordringer i sin arbeidshverdag.Ronny Hansen - Hallagerbakken skole


Vi hadde full rens av hele anlegget for 5-7 år siden. Jobben i seg selv skapte store problemer, og vi måtte den gang skifte ut 20-25 radiatorer. Det ble ikke bedre etter det. Vi hadde alltid problemer med at vannet ikke kom fram til radiatorer. Det har vært for mange operatører fra for mange firma i tidenes løp. Det har vært bare kaos.

Kursleder

Hos Kompa jobber det fageksperter med over 20 års erfaring innen vannbehandling. Van Ha forklarer at å si «vannbårne varmeanlegg trenger rent vann» høres enkelt ut, men forteller at dette er et håndverk hvor det kreves ekspertise. Kompa formidler kunnskap om vannbehandling igjennom kursvirksomhet og rådgivning.

Deltok på kurs i regi av Kompaskolen

Ronny var selv på kurs hos Kompa for å lære mer om drift av varme- og kjøleanlegg. Ronny forteller at etter flere forskjellige leverandører hadde vært innom og gjort vondt verre, ville han selv øke kompetansen for å kunne vurdere kvaliteten på vannbehandlingen. På kompas hjemmesider fant han frem til kurset i Vannbehandling i lukkede energianlegg og meldte seg på.


Jeg nevnte da at vi hadde svart vann i anlegget vårt. Jeg forventet ikke noe hjelp egentlig, jeg bare bemerka det. Men Van Ha Doan tok tak i det jeg sa med en gang. Og etter noen dager, kom han for å ta vannprøver og satte i gang jobben med rensinga på deres måte.

Kalde klasserom 


Det var ofte kaldt på skolen»
, minnes rektor John Myrlund og avdelingsleder Sumera Faheem.

I perioder hvor det er kaldt og man opplever at det vannbårne varmeanlegget ikke avgir nok varme, er det mange som supplerer med elektriske varmeovner. Elektrisitet er den desidert dyreste energikilden man kan bruke og det ligger derfor et stort innsparingspotensial ved å optimalisere det vannbårne varmeanlegget.

I tillegg så vil rent vann i anlegget gjør at man kan unngå kostbare reparasjoner eller innkjøp av nye anleggsdeler.

Van Ha forteller at urent vann inneholder partikler som vil sirkulere rundt i anlegget. Dette fungerer som slipepapir inni alle komponentene og vil over tid føre til at de blir ødelagt.

Hyggeligere arbeidshverdag

På Hallagerbakken skole ble vannet renset, lekkasjene i anlegget reparert og tette radiatorer spylt ut.


Det var faktisk svært få radiatorer og komponenter som måtte byttes ut, forteller Van Ha.
Grunnen er at driftslederen tok tak i problemet før problemene ble for store!

Vann fra anlegget etter rens


Det siste vannet som dere tok ut av anlegget, det var så rent at man sikkert kunne drikke det. Håper dere kommer neste gang vi opplever problemer
, sier Ronny

Ronny har også fått en hyggeligere arbeidshverdag, nå som elever og lærere ikke klager over innetemperaturen lenger.

Bålkaffe

Tilbake på rektors kontor oppsummerer rektor John Myrlund vannbehandlingen fra Kompa.Vann fra anlegget under rens


Det dere har gjort hos oss og andre skoler, er altså å få anlegget til å bli mest mulig lukka, rensa det ved å ta ut uheldige stoffer og dermed har vi spart masse penger. Det er det som er konseptet, forteller Myrlund, åpenbart fornøyd med besparelsene i energiutgiftene.


Ja, og under rensen, kom det så mye grums ut av anlegget at vannet så ut som skikkelig bålkaffe, ler Van Ha, og viser frem siste rest i kaffekoppen.

Det er god stemning på rektors kontor i dag. Utenfor ringer skoleklokka og fra skolegården løper barna inn til varme klasserom igjen.

 

Relaterte artikler

Legionellasmitte: En livsforvandlende opplevelse
Legionellasmitte: En livsforvandlende opplevelse
3 august, 2022

Olav Høviks historie er en påminnelse om de alvorlige helsemessige konsekvensene som kan oppstå etter eksponering for le...

Viktigheten av regelmessig overvåkning av væskekvalitet
Viktigheten av regelmessig overvåkning av væskekvalitet
26 januar, 2024

For å sikre effektiv drift og lang levetid av lukkede varme- og kjølesystemer, er regelmessig og grundig overvåkning av ...

Intervju med Maria Råken - en drivkraft bak den nye nasjonale veilederen
Intervju med Maria Råken - en drivkraft bak den nye nasjonale veilederen
16 mai, 2023

Den nye nasjonale veilederen for vannbehandling er nå tilgjengelig, og den forventes å bli et viktig verktøy for å sikre...