Vannbehandling ved Løren Skole

Fagartikkel: Med dreven hånd tapper Espen Andresen i CEVA en flaske med mørk væske fra varmeanlegget på Løren skole i Oslo. Allerede her er skepsisen i rommet ganske klar:

«Og dette skal dere klare å få rent?». Heldigvis er det størst ro hos de som kan faget. «Ja, det er planen det.»

Plan og praksis: Der rørleggerne møter kjemikeren

Kompa har inspisert væskekvaliteten på alle skoler i Oslo. Kompa oppdaget væskekvaliteten på sin inspeksjon og laget dermed denne planen som CEVA nå følger. Det settes nå inn filter som fjerner partiklene, samt at det gjennomføres flere skyllinger og rens.


Dette høres jo enkelt ut, men det er en ganske så komplisert prosess, hvor man behøver kompetanse innen kjemi, praktisk håndverk og VVS for både å utforme planen og utføre tiltakene.

1

Med i hele prosessen

Kompa er et av Norges ledende kompetansemiljøer innen VVS -rådgivning. Maria Råken er sivilingeniør innen miljøteknologi og kjemi og er rådgiver i Kompa. Råken er en aktiv rådgiver i hele i prosessen med rensen. «Det er alltid spennende å se hva slik væske inneholder, og finne ut hva man kan gjøre for å rense det. Både det å lage planen og å se den i praksis"

«I utgangspunktet er det ingen rørleggere som kan kjemien og det som trengs her», deler Andresen.

Planen satt i praksis

«Vi i Kompa finner problemene og løsningen, og vi rådgir skolene for hva som skal til for optimal vannbehandling», sier Maria Råken, og fortsetter «Vi i Kompa er uavhengige i valg av både leverandør og renseprodukter. Vi har oversikt over markedet og hvem som kan levere hva. Kundene og skolene kan da ta en informert avgjørelse som ikke er preget av at man ønsker å selge egne produkter.»

Løren skole valgte CEVA. CEVA AS er en tverrfaglig servicebedrift som tilbyr rørleggertjenester, teknisk service og vannbehandling til det offentlige, private og næringsbygg.

Og det fører oss til at Espen Andresen i dag står i det tekniske rommet på Løren skole. I løpet av rensen, sender de fortløpende oppdateringer til Råken i Kompa som guider de videre i prosessen. “Erfaringene og synspunktene til de som er ute på anlegget er virkelig gull verdt i analysen og løsningene”, meddeler Råken.

14

Ingen skole

«Her driver vi med vannbehandling, og det er ikke noe som rørleggere driver med til daglig. Dette er ikke noe man lærer på skolen. Dette læres i praksis og via kursing av leverandørene av utstyret og kjemikaliene, og også av Kompa» sier Andresen.

Kompa’s kurs og Kompaskolen skiller seg ut ved at de uavhengige i forhold til valg av løsninger, leverandører og produkter.

«Kursdeltakerne trenger ikke tenke på at vi selger de et produkt eller tjeneste. Vi ønsker at våre kursdeltakere skal ta gode informerte avgjørelser ute på jobb.»

Og i det vi ser hvor skittent væsken fra anlegget er, så kan man se et faktum: Her er det godt at man sammen kan faget, både i kjemi og håndverk, i plan og praksis.

PS. –etter noen ukers jobb på anlegget, kan vi nå konstatere: Løren skole har både nå rent vann og enkle systemer for deres egen videre vannbehandling.

Også denne gang gikk alt etter planen – også i praksis.

 

Vannet er den største komponenten i ditt anlegg - ta kontroll i dag

Del kunnskapen:

Lignende innlegg som kan interessere deg?

Inspektor - digital vannbehandling
Inspektor - digital vannbehandling
27 april, 2022

Digital vannbehandlingskontroll med Inspektor Kompa er stolte av å lansere Inspektor - vår nyutviklede, skybaserte inspe...

Hensikten med vannbehandling
Hensikten med vannbehandling
9 mai, 2022

Viktig med riktig vannbehandling Vannbehandling i lukkede varme- og kjølesystemer er avgjørende for å unngå korrosjon, s...