Biocider
Biocider er en generell betegnelse for kjemiske desinfeksjonsmidler. Biocider kan være oksiderende eller ikke-oksiderende. Alle stoffer som benyttes i biocidprodukter skal være godkjent i henhold til biocidforskriften. Dersom et biocid skal benyttes til behandling av drikkevann, skal det være godkjent av mattilsynet.
Biocider er et bredt begrep av ulike stoffer som tilsettes vannet i forbindelse med vannbehandling. Biocidene brukes til to forskjellige formål:
- Periodevis behandling i forbindelse med rengjøring
- Kontinuerlig eller semikontinuerlig behandling for å holde den mikrobiologiske aktiviteten under langsiktig kontroll
«Dersom biocider skal benyttes til legionellahåndtering, er det leverandørens ansvar å fremlegge dokumentasjon på biocidets virkning».
Oksiderende biocider
Oksiderende biocider benyttes primært til kontinuerlig og periodisk behandling som ledd i det rutinemessige rengjøringsprogrammet. Det kan også benyttes til desinfeksjon i nødstilfeller. Eksempler på oksiderende biocider er klor, hydrogenperoksid og ozon.
Fordeler
- Konsentrasjonene er lett å overvåke ved hjelp av kjemiske tester, og lett å eventuelt nøytralisere.
Ulemper
- Dersom vannet har stort innhold av organiske stoffer eller andre stoffer som er lett oksiderbare, må doseringen tilpasses dette for å ha ønsket effekt.
- Når tilsetning stanses, vil mengden aktivt stoff forsvinne raskt. Dette medfører fare for ny oppblomstring.
Ikke-oksiderende biocider
Ikke-oksiderende biocider har en mer langvarig virkning enn oksiderende biocider, men disse vil også brytes ned over tid. Disse brukes mest til sjokkbehandling, og teknologien benyttes lite i Norge. Løsningen beskrives ikke videre.