Arild Todnem jobber som driftsleder ved Vågen videregående skole i Sandnes, i Rogaland. I dag har han med seg et team med tre kolleger og en lærling. Arild er bevisst på det å lære seg både det som er nødvendig og det som er nytt. I dag slår han et slag for verdien av å lære selv, og også det å lære bort det man kan.


Jeg lærer noe nytt hver dag
, og jeg håper jeg også kan lære noe bort til andre, forteller Arild

Krevende oppgaver

Utenfor Vågen VGSBåde Rogaland fylkeskommune og driftsledere har erfart at optimal vannbehandling i lukkede energianlegg er en komplisert oppgave i den daglige driften.

Todnem har gått på fem ulike kurs hos Kompa innen temaene legionella, hydrogenperoksid og lukkede energianlegg. Kompa driver rådgivning, kurs og systemutvikling innen vannbehandling.

Lære fra de som kan


Det er ofte en komplisert oppgave for både driftere og beslutningstakere å opprettholde vannkvaliteten i den daglige driften, og det er ikke så vanlig å ha god kompetanse innen temaet. Man lærer det ikke på skolen, ei heller i daglig drift.


Måten fylket har tenkt på, det å lære opp interne folk fremfor å ha inn eksterne,
det er nok veldig lurt,
sier Arild

RKlasserom Vågen VGSogaland fylkeskommune har derfor innsett at de må øke kompetansen innen fagfeltet, og Kompa er valgt som både læremestere og skolested.


Jeg synes dette er et spennende emne, selv om jeg ikke har noen formell utdannelse innen feltet, og jeg har lært underveis,
sier Arild

Det tar tid å gå på kurs. Det er dermed et bevisst valg fra Rogaland fylkeskommune at medarbeiderne lærer fra Kompa. Det å lære fra de som kan, det er letteste vei.

Nysgjerrighet og engasjement

Todnem sier at nysgjerrighet er en viktig egenskap i denne typen jobb. Hans egen nysgjerrighet har både ført han på knærne i sjakter og rør på jakt etter lekkasjer og feilkilder, inn i kompliserte samtaler med ulike fagfolk, samt på flere ulike kurs innen vannbehandling. Engasjementet stopper heldigvis ikke der:


Vi kollegene deler of
te erfaringene og kunnskapen mellom oss, sier Arild.
D
et gir mye å se at det jeg har lært på kurs hos Kompa kan løse kompliserte problemer for kolleger i andre bygg.

Gi kunnskapen videre

Rogaland fylkeskommunes ledelse både ønsker og prioriterer at deres driftsledere går på kurs. Driftslederne selv setter av tid i sin hverdag til å gå på kurs og lære fra andre driftsledere. Når de kommer tilbake på jobb, deler de ny kunnskap med både kolleger og sine lærlinger.   


jeg ser det også når jeg selv jobber med lærlinger. Det som vi selv er vant til, det grunnleggende vi ikke lenger tenker på, det glemmer vi ofte også å fortelle dem,
forteller Arild videre, så også der er kursene til Kompa gull verdt 

 

Skoleeksempel

Maria Portrett - 06-10-2021 Crop-1Todnem og hans team er et skoleeksempel på verdien av å lære. Samt hvordan kunnskap er litt slik som vann; At det renner både utover og nedover, og at det alltid tar letteste vei. Derfor er det viktig at det er kunnskapsheving er satt inn i et godt system.  

Maria Råken, er regionsansvarlig for Sør- og Vestlandet og forteller videre


Dette er Kompa’s tankegang satt i praksis: At utfordringer kan løses av de som jobber i bygget til daglig, samt at disse raskt kan lære videre det de lærer av oss. Vi er glade for at Todnem ser verdien av Kompas kurs i hans hverdag.
 

 

 

Ta kontakt for informasjon om våre kurs og sertifiseringsmuligheter 

Annet interessant fagstoff

Inspektor - skybasert vannbehandlingskontroll
Inspektor - skybasert vannbehandlingskontroll
27 april, 2022

Kompa er stolte av å presentere Inspektor – vår innovative og skybaserte inspeksjonstjeneste for vannbehandlingskontroll...

Inspektor - skybasert legionellakontroll
Inspektor - skybasert legionellakontroll
27 april, 2022

Kompa er stolte av å presentere Inspektor - vår skybaserte inspeksjonstjeneste for legionellakontroll.

Kurs i vannbehandling gir ettertraktet kompetanse
Kurs i vannbehandling gir ettertraktet kompetanse
16 juni, 2022

Kompas kursholdere er noen av landets fremste eksperter innen vannbehandling, og de har lang erfaring med å lære opp kur...